Izobraževalni program

20 LET

IZJEMNIH, V KAKOVOSTNO ŽIVLJENJE STAREJŠIH USMERJENIH IZOBRAŽEVALNIH VSEBIN

Izobraževalni program Festivala za tretje življenjsko obdobje je eno izmed glavnih in najpomembnejših področij prireditve. Izobraževanje stremi k ozaveščanju starejših o pomenu aktivnega in zdravega staranja, vseživljenjskega učenja in izobraževanja ter kulturno-umetniškega udejstvovanja. Izjemno velik poudarek znotraj izobraževalnega programa je namenjen vključenosti starejših  v vseživljenjsko učenje oziroma usposabljanje na najrazličnejših področjih, na katerih pridobljeno znanje pomembno vpliva na njihov kakovostnejši vsakdan.
V času festivala s partnerji (podjetja, društva, zbornice, fakultete idr.) organiziramo več kot 80 izobraževalnih dogodkov: predavanj, delavnic, forumov, okroglih miz in drugih oblik predstavitve najrazličnejših vsebin, ki udeležencem ponudijo za aktivno starost primerna znanja in uporabniške izkušnje.
Festivalske teme znotraj izobraževalnega programa so: uporaba sodobnih tehnologij, zdravje, šport in rekreacija, zdrava prehrana in dodatki k prehrani, možnosti vključevanja v družbo (delo, kultura, prostovoljstvo, hobiji), finančno opismenjevanje, sobivanje in druge za omenjeno ciljno skupino aktualne vsebine.

Vabimo vas k soustvarjanju izobraževalnega programa: za dodatne informacije ali za vaše predloge in pobude je na voljo Vanja Sitar, Vodja izobraževalnega programa, vanja.sitar@proevent.si, 01 300 32 04.

Izobraževalni program 19. Festivala za tretje življenjsko obdobje [pdf]

Za dodatne informacije vam je na voljo vodja izobraževalnega programa

Izobraževalni program

* Program je v pripravi in se bo dopolnjeval.

UPORABNI NASVETI ZA AKTIVNO ŽIVLJENJE Z DEMENCO

pripravlja
SPOMINČICA – ALZHEIMER SLOVENIJA – SLOVENSKO ZDRUŽENJE ZA POMOČ PRI DEMENCI

vodijo
Štefanija L. Zlobec
, predsednica Spominčice
David Krivec, generalni sekretar Spominčice

Število oseb z demenco se iz leta v leto povečuje. Pravočasno odkrivanje bolezni je pogoj za kakovost bivanja v prihodnosti. Prepoznavanje prvih znakov, ustrezno zdravljenje kot tudi preventivni ukrepi upočasnijo nadaljnji kognitivni upad tudi za več let. Osebe z demenco lahko navkljub bolezni sodelujejo v različnih aktivnostih.

 Pomembno je, da njihovo usvojeno znanje in veščine iz mladosti krepimo ter se ne osredotočamo na tisto, česar več ne zmorejo. Aktivno življenje pomeni imeti strukturirano dnevno rutino in spodbujanje tistih prostočasnih aktivnosti, ki so osebi z demenco blizu. Kreativnost osebe z demenco ne pozna meja. Radi so v družbi in sodelujejo. Vključenost v aktivnosti jim vrača občutek vrednosti in samozavesti. 

Na predavanju bomo predstavili nabor inovativnih zamisli, kako osebo z demenco animirati in jo zaposliti na kar se da prijeten način. Ali ste vedeli, da osebe z demenco zelo rade pojejo, plešejo in ustvarjajo? Če želite izvedeti več, vljudno vabljeni, da se nam pridružite.

MOŽGANČKANJE ZA VSE GENERACIJE

pripravlja
SPOMINČICA – ALZHEIMER SLOVENIJA – SLOVENSKO ZDRUŽENJE ZA POMOČ PRI DEMENCI

vodi
Polona Kečkeš, uni. dipl. soc. del.

Urjenje spomina nam pomaga ohraniti vitalnost pozno v starost, saj ima blagodejen vpliv na delovanje naših možganov. Načini, kako ostati miselno aktivni, je mnogo: reševanje ugank, sudoku, iskanje razlik in podobnosti, rebusi, družabne igre, reševanje problemov, matematični računi…

Osnovno vodilo pri izboru kognitivnega treninga naj bo zabava in sprostitev. Vabljeni na delavnico, kjer se bomo preizkusili pri poznavanju slovenskih pregovorov in besed, za katere ste že mislili, da so zašle v pozabo. Prav tako vam bomo pokazali nekaj interaktivnih iger, s katerimi si lahko popestrite popoldne tako mlajši kot starejši. Ne pozabite priti!

VAJE ZA VSAK DAN

pripravlja
DRUŠTVO ŠOLA ZDRAVJA

vodi
Andraž Purger

Rekreacija starejših.

METODA MONTESSORI, PODPORA IN POMOČ ZA STAREJŠE IN OSEBE Z DEMENCO

pripravlja
ZDRAVSTVENA FAKULTETA LJUBLJANA

vodijo
pred. Špela Mihevc dipl. del. ter.
pred. Zorana Sicherl dipl. del. ter.

Predstavitev zgodovine in osnovnih metod Montessori, njenih načel ter predvsem njene uporabo pri starostnikih in starostnikih z demenco. Poznavanje uporabnosti metode je smiselno za skrbnike, ki oskrbujejo in negujejo osebe z demenco, z njimi sobivajo ali skušajo ohranjati nivo kakovosti njihovega življenja kljub bolezni. Uporaba predstavljenih metod in načel je povezana s filozofijo delovne terapije ter njenim načinom delovanja z uporabniki.

INTERDISCIPLINARNI TIM DOLGOTRAJNE OSKRBE

pripravlja
ZDRAVSTVENA FAKULTETA LJUBLJANA

vodi
pred. Katarina Galof, dipl.del.ter.

Skrb za starejše še preveč pogosto ostaja na ramenih svojcev in družbe. Staranje populacije nas opominja, da je potrebno poiskati rešitve in izvajalcem oskrbe in skrbi nuditi tudi strokovno pomoč. Interdisciplinarni tim je tim strokovnjakov, ki starejšim, njihovim skrbnikom ali svojcem lahko pomaga pri iskanju optimalnih rešitev za staranje v domačem okolju.

VEM VEČ O FINANCAH

pripravlja
ZVEZA POTROŠNIKOV SLOVENIJE

vodi
Alina Meško

Predavanje o osebnih financah je namenjeno vsem, ki želijo izboljšati svoje znanje in navade povezane z denarjem. Preko praktičnih nasvetov se boste seznanili, kako bolje upravljati s svojim denarjem, kakšne oblike kreditov so vam na voljo (vključno s karticami in limiti), kakšen je postopek najema kredita, katere so nevarnosti in pasti potrošniškega kreditiranja ter kako se jim izogniti. 

Preverili bomo tudi najbolj ugodne načine plačevanja položnic ter poiskali prihranke pri uporabi bančnih storitev. Na koncu pa bomo udeležencem predstavili, kako lahko prihranijo s sodelovalno ekonomijo, kakšne možnosti obstajajo, in tudi, kako racionalno kupovati v trgovini. Niti cena niti blagovna znamka pogosto nista merilo kakovosti!

SODELOVALNA EKONOMIJA ZA STAREJŠE

pripravlja
INŠTITUT ANTONA TRSTENJAKA ZA GERONTOLOGIJO IN ZVEZA POTROŠNIKOV SLOVENIJE

vodijo
Urša Šmid Božičevič 
Alenka Ogrin
gosti

Zakaj je sodelovalna ekonomija vedno bolj pomembna in kakšne koristi lahko prinaša starejšim? Pri nas so se na področju mobilnosti dobro uveljavile oblike sopotništva (prevozi.org) in kratkoročnega najema prevoznih sredstev (npr. car share, bicikeLJ ipd.), uveljavljajo pa se tudi druge pobude, kjer uporabniki predmete ali storitve souporabljajo ali si jih delijo. Razložili bomo kakšen potencial za starejše ima sodelovalna ekonomija pri nas, na kratko predstavili mednarodna projekta ColSumers in SHES ter nekaj primerov dobrih praks.

PLES ZA TRETJE ŽIVLJENJSKO OBDOBJE

pripravlja
MOJA PLESNA ŠOLA

vodijo
Petra Škofic Damjan
Andrej Novotny

Ples.