Novice

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravlja na svojem razstavnem prostoru letošnjega Festivala za tretje življenjsko obdobje bogat in pester program.

Na njihovem razstavnem prostoru se boste na interaktivnem zaslonu lahko preizkusili v kvizu »Kako lahko ti prispevaš z zmanjševanju odpadne hrane?«, se seznanili s vsebinami, ki imajo neposreden vpliv na zavržke hrane, vplive na okolje ter si ogledali video predstavitev nagrajenega projekta »FutrZaJutr«.

Vsebine, ki jih predstavljajo, so razdelili na tri osnovne sklope:

Poklic kmeta – promocijska kampanja »Lepo je biti kmet«

Danes je sodoben kmet izobražen, inovativen, uspešen in podjeten posameznik, ki razume naravo in je na tekočem s sodobnimi tehnološkimi rešitvami. Čeprav ima poklic kmeta pri nas pogosto slabšalni predznak, je le-ta pomemben del slovenske kulture in zgodovine. Kmečki poklic je zaradi svoje vloge pri pridelavi hrane in dela z naravo spoštovanja vreden in ključen, zlasti danes, ko je vprašanje prehranske varnosti v ospredju.

Ekološke kmetije Zveze društev ekoloških kmetov Slovenije

Najboljše prihaja s slovenskih kmetij. Obiskovalcem se bodo predstavile različne kmetije iz Zveze društev ekoloških kmetov Slovenije. Vsak dan se bodo predstavile tri ekološke kmetije, ki bodo poskrbele, da bodo obiskovalci sejma lahko poskusili njihove pridelke in se prepričali, da s slovenskih kmetij prihaja najkakovostnejša hrana.

Predstavitev projekta »Primerjalnik cen osnovnih živil«

Hrana se je v zadnjem času zaradi negotovosti na mednarodnih živilskih trgih tudi pri nas precej podražila. To na lastni koži in ob obisku živilskih trgovin opazi vsako izmed nas.

Po podatkih Statističnega urada RS se je hrana od decembra 2021 do junija 2022 podražila za 10,7 %.
Ker želimo potrošnikom pomagati v težkih časih in ponuditi koristne informacije o prehranskih proizvodih, smo pripravili primerjalnik cen osnovnih živil. Ta potrošnikom omogoča spremljanje in primerjavo maloprodajnih cen, porekla in shem kakovosti znotraj košarice 15 osnovnih in 5 dodatnih skupin živil med različnimi trgovskimi podjetji.

Glavni namen projekta je dodatno informiranje ter posledično z ustreznejšo izbiro tudi ohranjanje kupne moči potrošnikov.
Projekt spremljanja cen bo potekal do 31. marca 2023. V sedemmesečnem obdobju zbiranja cen v Sloveniji in sosednjih državah (Italiji, Avstriji in na Hrvaškem) bo potrošnik lahko primerjal tudi, kakšne so cene osnovnih živil v Sloveniji glede na cene v tujini.
Seznam 15 osnovnih skupin živil: pšenična bela moka, tip 500, beli kruh, testenine, polži majhni , goveje meso, svinjsko meso, piščančje meso, sveže polnomastno mleko (3,5 % mlečne maščobe, tekoči jogurt (3,2 % mlečne maščobe), poltrdi polmastni sir, maslo, jajca hlevske reje, kategorija M, jabolka, različne sorte, jedilni krompir, sončnično olje, beli sladkor.

Seznam petih skupin živil se spreminja in je odvisen od sezone pridelave in s tem tudi ponudbe teh skupin proizvodov na trgu oziroma sprememb povpraševanja s strani potrošnikov.

Spletna stran primerjalnika