Kulturni program

ŽE 20 LET

NAVDUŠUJOČEGA IN DIH JEMAJOČEGA KULTURNO-UMETNIŠKEGA USTVARJANJA

Nastopati v hramu slovenske kulture, v Cankarjevem domu, je že samo po sebi svojevrsten izziv in hkrati nepozabno doživetje. To lahko potrdijo številne skupine in posamezniki, ki so v preteklih dvajsetih letih navduševali obiskovalce Festivala za tretje življenjsko obdobje, in katerim nastop na festivalu predstavlja letni vrhunec njihovega delovanja. Tridnevni kulturni program obsega preko 100 programskih točk, soustvarja pa ga več kot 2.200 nastopajočih, članov kulturno-umetniških društev, folklornih skupin, pevskih zborov, društev upokojencev in mnogih drugih organizacij iz cele Slovenije in tujine.

Program tradicionalno poteka na dveh odprtih odrih, najodmevnejši nastopi pa se zvrstijo v Linhartovi dvorani:

  • slavnostno odprtje festivala za tretje življenjsko obdobje
  • izpostavljena samostojna kulturna prireditev – v letu 2019 »svetovno glasbeno popotovanje«
  • kulturna slovesnost ob zaključku festivala za tretje življenjsko obdobje

Interes za sodelovanje v sklopu kulturnega programa prireditve je vsako leto izjemen – posameznike in društva vabimo, da predloge in pobude za sodelovanje v sklopu kulturnega posredujete Maji Mubi,  vodji kulturnega programa, maja.mubi@proevent.si, 01 300 32 11.
Ker je število terminov omejeno, vam svetujemo, da odločitev za soustvarjanje kulturnega programa jubilejnega 20. Festivala za tretje življenjsko obdobje sprejmete čim hitreje in postanete del največje evropske prireditve namenjene starejšim tudi vi.

Kulturni program 19. Festivala za tretje življenjsko obdobje (pdf)

Za dodatne informacije vam je na voljo vodja kulturnega programa

Kulturni program

* Program je v pripravi in se bo dopolnjeval.

20. Festival za tretje življenjsko obdobje bo prežet z glasbo, plesom, ažurnimi informacijami in tematikami, številnimi okusi ter dobro družbo, kjer bodo organizatorji v okviru najrazličnejših aktivnosti povezovali in veselili obiskovalce.

V okviru festivala bo potekalo vrsto pevskih, plesnih in gledaliških nastopov, ki jih bodo pripravila društva upokojencev iz vse Slovenije in številne druge organizacije. Soorganizator dogodka Mestna zveza upokojencev Ljubljana OPZDU bo v okviru svojega kulturnega programa pripravila prikaz taichija, pevski nastop ter odigrala gledališko predstavo Snubač v izvedbi skupine Božekako. Center aktivnosti Fužine, ki je v preteklem letu prejel priznanje za dolgoletno soustvarjanje Festivala pa bo pripravil razigrane točke Zumbe, PomPom navijaške skupine, plesni mjuzikl Kraljestvo večera ter mnoge druge!

Odprtje, ki bo potekalo prvi dan, torej v sredo, 29. septembra, v Linhartovi dvorani, slavnostni zaključek pa bo v petek, 1. oktobra, na mednarodni dan starejših.

V okviru kulturnega programa se bodo dogajanju priključile še številne šole in vrtci, ki bodo pripravili različne predstave, plesne ali pevske točke in vabili starejše k medgeneracijskemu povezovanju.

Vabimo vas, da si ogledate napoved kulturnega programa.

Festivalska kavarna

* Na festivalu bodo organizatorji tokrat pripravili Festivalsko kavarno, kjer bodo gostili različne znane goste iz sveta gledališča, glasbe in drugih kulturnih dejavnosti. Obiskovalci bodo lahko prisluhnili sproščenemu pogovoru z Zvezdano Mlakar, Manco Košir, Primožem Suhodolčanom, Gojmirjem Lešnjakom – Gojcem in Bernardo Jeklin.

Manca Košir
foto: Taja Košir Popovič
POMEN BRANJA V ZRELIH LETIH
Kdor redno bere, živi najmanj dve leti dlje kot nebralci, pravijo znanstvene raziskave. Tudi demenco bralci lažje odganjamo oz. odlagamo kot nebralci. Torej? Brati in še enkrat brati!
Primož Suhodolčan
 
Pisatelj in poslovnež
Prve prispevke (pesmi, prozo) je objavil v Vigredi, glasilu Osnovne šole Franja Goloba Prevalje. Ko je prišel leta 1977 na študij v Ljubljano, je pomagal očetu v Pionirskem listu pisati Neprekosljivo zanesljivo detektivsko svetovalnico Naočnika in Očalnika. Po očetovi smrti (1980) je nadaljeval zgodbe o Naočniku in Očalniku in o Petru Nosu v Cicibanu.
Bernarda Jeklin
foto: Šimen Zupančič/revija Zarja Jana
Sem delavno dekle pri 84 letih, ki še vedno dela. Mislim, da sem slovenska rekorderka, kar zadeva leta in delo, ker imam še vedno tedensko kolumno v tedniku, ki sem ga urejala. Mislim, da sem najstarejša kolumnistka, ne verjamem, da v mojih letih še kdo kolumne piše. Poleg tega vozim na sprehod psa in se jezim na slovensko politiko. To je dvoje najpogostejših stvari, ki jih počnem.
Gojmir Lešnjak Gojc
 
Igralec, kar si nikoli ni želel postati, pesnik za potrebe gledališča, gledališče za potrebo preživetja. Preživetje zato, ker je lepo živet. In življenje je ena sama igra in mi igralci v njem. Od tod bržčas razlog zakaj gledališke deske pomenijo življenje.