NE SPREGLEJTE

Ministrstvo za solidarno prihodnost

Ministrstvo za solidarno prihodnost na Festivalu za tretje življenjsko obdobje sodeluje z barvitim programom, predstavitvami razvoja dolgožive družbe ter široko paleto gostov iz javnega življenja, medijev, kulture in družbenega aktivizma. Minister Simon Maljevac na festival seli svojo pisarno: prisoten je vsak dan ter na voljo obiskovalkam in obiskovalcem za vprašanja, predloge in pobude.

Pridružite se jim na razstavnem prostoru, kjer bo potekal bogat program:

 • kava z ministrom Simonom Maljevcem,
 • predstavitev e-oskrbe in zakona o dolgotrajni oskrbi,
 • medgeneracijska druženja,
 • debate z gosti!

Ministrstvo za digitalno preobrazbo

Ministrstvo za digitalno preobrazbo bo z ekipo strokovnjakov obiskovalcem predstavljalo urne prste, ki vam bodo preko vaših pametnih telefonov pomagali do digitalnih potrdil, s katerimi boste iz domače zofe dostopali do zdravnika, pomagali pri nakupu starih avtomobilov in imeli vpogled v zemljiško knjigo.

Mobilni heroji nadaljujejo z digitalnimi usposabljanji po Sloveniji

Projekt »Mobilni heroji« na Ministrstvu za digitalno preobrazbo izvajamo v sodelovanju s Simbiozo in Ljudsko univerzo Velenje.

Potujoče mobilne enote skoraj vsak dan obiščejo drug kraj, kjer zainteresiranim starejšim od 55 let pomagajo pridobiti ali nadgraditi digitalne kompetence na računalniku, tablici ali mobilnem telefonu.

Na F3ŽO lahko preverite, kdaj bo mobilna učilnica v vašem kraju!

Za več informacij pokličite na telefonsko številko 040 336 311, v kolikor delavnico izvaja Simbioza ali 041 324 646 če je izvajalec Ljudska univerza Velenje.

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport tudi letos na Festivalu tretjega življenjskega obdobja

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport bo tudi letos sodelovalo na Festivalu tretjega življenjskega obdobja (F3ŽO), ki poteka od srede, 27. septembra do petka, 29. septembra v Cankarjevem domu v Ljubljani. Rdeča nit letošnjega nastopa ministrstva na festivalu je promocija telesne dejavnosti starejših in predstavitev možnosti za aktivno preživljanje časa v povezavi s turistično outdoor ponudbo v domačem okolju.

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport vsebino na razstavnem prostoru predstavlja skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije – Združenje športnih zvez (OKS-ZŠZ) in Slovensko turistično organizacijo (STO).

Na razstavnem prostoru bo ves čas trajanja festivala možno opraviti individualne meritve telesnih zmogljivosti. Celotna obravnava posameznika, ki predstavlja meritev in kratek individualni posvet, traja približno 15 minut.

Izvesti bo možno naslednje meritve:

 • ročni stisk dinamometra (absolutna moč celega telesa),
 • test ravnotežja,
 • dotikanje plošče z roko,
 • zmogljivost vstajanja s stola (test moči mišic nog).

Na razstavnem prostoru bo prisotna tudi informatorka STO z informacijami in promocijskim material, v katerem so v besedi in sliki navedene možnosti za aktivno preživljanje časa starejših pri nas. V naravi, na kolesarskih in pohodniških poteh po celotni Sloveniji.

PREDAVANJE
Posebej izpostavljamo, da bo v četrtek, 28. septembra 2023, od 9.30 do 10.30 v dvorani M4 izvedeno predavanje z naslovom Z gibanjem ohranimo neodvisnost tudi v tretjem življenjskem obdobju. Asist. dr. Petra Prevc, Fakultete za Šport, Univerze v Ljubljani bo na poljuden način predstavila biološke spremembe, ki jih prinaša staranje in razložila, kako staranje vpliva na naše motorične sposobnosti, ki so nadvse pomembne za vsakodnevna opravila. Hkrati bo predavateljica predstavila priporočila za vadbo, principe razvoja posameznih gibalnih sposobnosti in prikazala nekaj praktičnih primerov vaj, s katerimi lahko izboljšamo svoje sposobnosti in kvaliteto življenja tudi v pozni starosti.

DODATNI PROGRAM
Dogajanje na razstavnem prostoru bomo dodatno popestrili s primeri dobrih praks iz naših lokalnih okolij in področja športa:

 • V sredo, 27. septembra 2023, se nam bo od 10. do 15. ure bo s športno in turistično ponudbo po katastrofalnih poplavah avgusta letos predstavila Občina Črna na Koroškem.
 • V četrtek, 28. septembra 2023, bo od 12. do 15. ure potekala predstavitev turistične destinacije Rogla Pohorje in njihove ponudbe za preživljanje trenutkov v naravi ali termah.
 • V petek, 29. septembra 2023, se nam bosta od 10.30 do 12. ure na razstavnem prostoru pridružila Simon Jurmić, predstavnik Društva Šola zdravja ter Žiga Sodržnik, predstavnik Športne unije Slovenije. Oba bosta predstavila programe in aktivnosti, ki spodbujajo ter skrbijo za telesno dejavnost starejših.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravlja na razstavnem prostoru letošnjega festivala za 3. življenjsko obdobje bogat in pester program vsebin.

 • ekološki kviz s katerim si lahko prislužite ekološko nagrado
 • predstavitev dveh ekološki kmetiji iz Zveze društev ekoloških kmetov Slovenije, ki bosta poskrbeli, da bodo obiskovalci sejma lahko poskusili njihove pridelke in se prepričali, da s slovenskih kmetij prihaja najkakovostnejša in najokusnejša hrana.
 • Promocijska kampanja »Lepo je biti kmet«
 • Mednarodno leto prosa in predstavitev uporabe prosa v prehrani

Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj

Evropska sredstva povezujejo. Povezujejo nas preko tisočih projektov, ki smo jih ustvarili skupaj – v vsaki občini, v vsaki regiji, širom po Sloveniji. Želite izvedeti več o zaključenih in prihodnjih projektih? Obiščite razstavni prostor Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj, kjer smo vam na voljo za vsa vprašanja, povezana z evropskimi sredstvi. Vabimo vas tudi, da se preizkusite v preizkusu spretnosti in si prislužite lepo nagrado.

Ministrstvo za zdravje

Na Ministrstvu za zdravje si prizadevamo za uspešno staranje in aktiven življenjski slog starejših odraslih, katerim z e-oskrbo omogočamo varno in kakovostno življenje doma. Preprečujemo ageizem (stereotipe, predsodke in diskriminacijo na podlagi starosti) in se borimo proti nasilju nad starejšimi.

Občina Domžale

V okviru letošnjega Festivala za tretje življenjsko obdobje se bodo na razstavnem prostoru Občine Domžale predstavila lokalna društva, ki izvajajo predvsem programe za starejše. V festivalskih dneh bodo svoje programe in aktivnosti predstavljali Društvo upokojencev Domžale in Medgeneracijsko društvo Jesenski cvet, Medobčinsko društvo invalidov Domžale in Društvo upokojencev Vir in Društvo Lipa – Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale ter Šola zdravja. Obiskovalcem bodo na voljo tudi ostale predstavitvene publikacije Občine Domžale.«

Policija o varnosti v prometu in vsakdanjiku

Policisti bodo na Festivalu obiskovalcem vseh starosti vsak dan svetovali, kako je treba ravnati, da zavarujete svojo lastnino in se izognete nevarnim situacijam, na primer pri dvigu gotovine na bankomatu, med potovanjem s sredstvi javnega prevoza, ob obiskih neznancev na domu ipd. O prometni varnosti se lahko posvetujete tudi s policistom prometnikom, obiskovalce pa bodo zabavali zvesti štirinožni pomočniki – policijski kužki. Na odru pa boste lahko prisluhnili ubranim zvokom Policijskega orkestra.